Grannsamverkan mot brott

Även om du har ett riktigt bra villalarm som är kopplat mot en larmcentral är det aldrig fel om du och dina grannar samverkar mot brott. Denna grannsamverkan kan var guld värd när någon gör inbrott i ditt hem och villalarmet går. Då kan grannarna bege sig till ditt hus och även om de inte ingriper och skrämmer bort tjuven kan de kanske identifiera tjuven och skriva ner registreringsnumret på bilen som tjuven sticker iväg med. Det gör det lättare för polisen att gripa inbrottstjuven.

Ett villalarm minskar risken för inbrott och enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) minskar brottsligheten med 16 – 26 % i ett bostadsområde som har grannsamverkan. Dessutom ökar chansen att gripa förrövaren när ditt villalarm går. Så om du inte bor i ett område som har grannsamverkan rekommenderar vi på villalarm24.se att du genast bör ta initiativet och starta en grannsamverkan.

Så fungerar grannsamverkan

Grundprincipen för grannsamverkan är mycket enkel. Du och dina grannar har koll på vem som rör sig i villaområdet och agerar om någon försöker göra inbrott i villor, garage, bilar och förråd samt försöker stjäla något i trädgården eller ha sönder något. Det här gör att alla i villaområdet känner sig tryggare och vet att de kan lita på att grannarna griper in om något händer. I en grannsamverkan samarbetar grannarna även med polisen och ibland med kommunen, försäkringbolag och andra aktörer.

Om du och dina grannar vill komma igång med grannsamverkan är det bara att snacka ihop er och sedan bör ni ta reda på vilka regler som gäller för grannsamverkan, det vill säga vad ni får göra och vad ni inte får göra, samt lära er hur en bra grannsamverkan fungerar. Det kan ni antingen göra genom att besöka Brå:s hemsida eller få en utbildning av polisen.

Senaste kommentarer
    Arkiv
    Kategorier
    • Inga kategorier